Ce consideri că ar trebui îmbunătățit la sistemul de formare, astfel încât să ne asigurăm că inclusiv centrele locale care se află în localități mici / mai izolate geografic / fără forță financiară, au acces la el și, în cele din urmă, au lideri pregătiți să lucreze cu cercetașii?
de la Dana Borontis, Aetos, Drobeta Turnu Severin
-
Florina Pauleti
Ultima actualizare la 04.04.2024 17:45
Pe lângă planurile deja existente care permit dezvoltarea programului de formare prin crearea de parteneriate, reducerea costurilor, reducerea costurilor de transport, căutarea unor finanțări pentru a acoperi parte din costuri, cred că viitorul poate include și un sistem de burse prin care să se acopere parțial formarea liderilor. Însă chiar și în acest context, este responsabilitatea noastră a tuturor de a găsi soluții pentru adulții din Centrele noastre Locale, prin fundraising, prin implicarea comunității de cercetași, prin aplicarea de proiecte de finanțare, prin crearea de parteneriate locale, care să permită o investiție minimă anuală cât costul unui an de formare.
Toate răspunsurile candidatului -
Cătălina Călugărici
Ultima actualizare la 04.04.2024 07:54
La ultima întâlnire națională cu formatorii de la finalul lunii martie, intr-unul dintre ateliere, propuneam si vorbeam despre cat de important este ca sistemul de formare sa fie ACCESIBIL.
Toate răspunsurile candidatului
Cred că ar trebui să reducem costurile pentru programul Woodbadge.
Realizabil ar putea fi prin regionalizare: parteneriate cu diverse locatii care sa iti gazduiasca periodic cate ceva, formatori din aceeasi zona geografica care sa poata avea costuri reduse de transport si apropierea pe care o poti avea fata de cat mai multe CL dintr-o zona anume vs. toata tara. Multe alte solutii sunt sigura ca exista daca ne propunem sa le cautam. -
Andrei Avram
Ultima actualizare la 18.04.2024 17:05
Cred că avem nevoie să regândim sistemul de formare. Sunt multe lecții valoroase și avem programul Woodbadge, dar devine evident că programul Woodbadge nu poate fi singura noastră formă de formare. Cred că trebuie să putem merge mai departe de stagii de formare și e-learning-uri ca instrumente utile formării, și să găsim și alte mecanisme prin care putem atât să formăm, cât și să certificăm competențele obținute de lideri.
Pentru Centrele Locale care își doresc să participe la activități de formare, dar nu își permit financiar, putem crea granturi / putem să îi ajutăm local să facă fundraising - indiferent ce facem, chiar dacă reducem din costuri, formarea o să coste. Apoi, dacă reușim să avem un program bun, nevoia de formare o să se schimbe, pentru că o să fie mult mai limpede tuturor ce trebuie să livreze persoanele formate. Nu în ultimul rând, mai ales cu extinderea teritorială, cred că e cheie ca livrarea de formare să fie sarcina regiunilor, oricum ar fi ele împărțite, și cred că Centrele Locale, de principiu, ar trebui toate să investească în a avea formatori locali, care să poată livra sesiuni de formare la Centrele Locale din apropiere, cu costuri mici de deplasare, în așa fel încât să nu fie nevoie să duci un formator de la Brașov la Timișoara.
Deci pe scurt, să eficientizăm costurile cu formarea, să facem formarea o problemă regională / locală și să creștem densitatea Centrelor Locale în așa fel încât să nu mai fie Centre Locale izolate.
Toate răspunsurile candidatului -
Floarea Iacobescu
Ultima actualizare la 05.04.2024 10:07
Problema majoră a sistemului de formare, pe care și tu o identifici, este accesul limitat la el - din considerente de timp, geografice, financiare sau de care ar fi ele. Din punctul meu de vedere, o soluție potrivită pentru a adresa această problemă îmbină regionalizarea și digitalizarea (măcar parțial) a sistemului de formare.
Văd aplicabilă o asemenea soluție și în contextul Woodbadge, păstrând design-ul de curs pe care deja îl avem. Ideal, am crea resurse video și încărca resurse materiale de învățare pentru fiecare modul (= arie de formare), puse laolaltă de formatori. Ele ar putea fi accesate online oricând de participanți, atâta timp cât este deschis modulul. De exemplu participanții ar avea timp o lună să parcurgă modulul ”Protecția Copilului”, și pot să facă asta complet flexibil, la orice oră, în orice zi. Iar pentru a finaliza modulul trebuie să organizeze o activitate sau un proiect practic la ei acasă. Fiecare participant ar trebui să aibă o patrulă cu care lucrează în CL, ca să poată să și implementeze elementele prezentate în resurse. Mi se pare esențial să poată pune în aplicare cunoștințele învățate. Apoi, formatorii, organizați regional, pot răspunde întrebărilor specifice ale participanților, îi pot ajuta de la distanță și să le ofere sugestii și pot discuta cu ei despre cum a funcționat (sau nu) implementarea proiectelor din conținutul cursului. Iar finalizarea modulului și trecerea la următorul se poate face prin aprobarea formatorului care are în gestiune participantul/modulul. Și tot așa până este parcus întreg cursul de formare.
Înscrierile le-am putea face anual, cu un număr limitat de lideri pe care i-am putea pregăti, cât să menținem eficacitatea sistemului. De exemplu un formator ar putea să aibă în gestiune 5-6 viitori lideri locali. Deci dacă avem 20 de formatori pentru cursul anual, putem avea cel puțin 100 de participanți. La începutul și la finalul cursului se pot organiza întâlniri/ieșiri în format fizic cu toți participanții și formatorii regiunii respective. La început pentru a-i aduce împreună să se cunoască și să își creeze un network cu alți lideri locali din zonă (numai bine poate vorbesc unii cu alții și cât parcurg cursul de formare), iar la final să povestească despre cele întâmplate și să celebreze împreună reușita/absolvirea.
În mod cert o asemenea schimbare ar cere o investiție mare de resurse de tot felul la început, dar avantajul este că resursele, odată create, pot fi refolosite din nou și din nou. Și posibilitatea de a accesa resursele teoretice o poate avea orice participant la îndemână, oricând pe parcursul cursului, și le poate pune în practică la fel de ușor, imediat.
P.S.: pentru modulul de ”Prim Ajutor”, se poate organiza cursul pentru întreg Centrul Local. Cum ar fi să avem an de an, fiecare generație nouă deja gata să ofere primul ajutor?
Toate răspunsurile candidatului -
Viorel Badea
Candidatul nu a răspuns la această întrebare.