Conform planului trienal, ne propunem să avem o direcție strategică dedicată exclusiv tinerilor, unde aceștia sunt actori principali ai experiențelor din cadrul ONCR. Crezi că pe lângă proiectele de implementare ar fi utile și niște inițiative privind sănătatea mintală, identitatea de gen, educația sexuală, dar și integrarea pe piața muncii (și nu numai)? Dacă da, îmi poți oferi câteva exemple? Dacă nu, de ce?
de la Gabriela-Alexandra Mărtinaș, Centrul Universitar Bucuresti
-
Florina Pauleti
Ultima actualizare la 04.04.2024 17:34
Planul trienal conține practic atât partea asta educativă a cercetășiei moderne pentru tineri, cât și o bucată care ține de cum face ca mișcarea cercetășească să fie a tinerilor, să fie condusă de tineri, să fie pentru tineri. Cum facem să pregătim tinerii să preia poziții cheie în organizație, să existe structuri care să le ofere spațiul de învățare pentru organizare de evenimente, conducere de centru local, de echipe naționale, consiliu director sau coordonator strategic, și orice alt rol. Ideea ar fi ca în următorii ani să creăm programe, structuri, proiecte, mentorat sau orice altceva e nevoie astfel încât să dăm o voce tinerilor și să îi implicăm real în procesele decizionale.
Toate răspunsurile candidatului
Parte din inițiativele menționate de tine sunt elemente pe care le-am luat în calcul de la începuturile discuțiilor despre programul educativ, și ele sunt parte din competențele la care echipa lucrează.
Eu cred că ar fi extrem de util să avem inițiative și proiecte pe care chiar tinerii să le propună spre implementare pentru că sunt parte din nevoile lor, și sunt convinsă că va exista susținere pentru ele, indiferent de subiectul ales, sau cât de tabuu e în România. -
Cătălina Călugărici
Ultima actualizare la 04.04.2024 09:55
Daca vrem sa fim relevanti pentru tineri cred ca e nevoie sa abordam tot felul de subiecte care i-ar putea pregati sa devina responsabili, increzatori si dornici, dar asta are mai degraba legatura cu programul educativ.
Toate răspunsurile candidatului
Daca ne referim la direcția strategică "Mișcarea Tinerilor" eu ma gandesc ca ar fi important sa vedem cum modelam pozitiile de conducere si decizie astfel incat sa fie atractive pentru tineri si cum cream mai multe parghii ca ei sa faca un pas in fata, sa aiba loc sa exprime ce cred, sa inspire ce ar vrea sa se intample, iar pentru asta e nevoie, poate, de politici de tineret sau niste echipe/organisme dedicate lor, tot asa, cred ca e nevoie ca in viitor tinerii sa fie mai reprezentati, iar adultii sa impartaseasca din experienta lor si sa sprijine prin ghidaj si mentorat. -
Andrei Avram
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:52
Cred că elementele astea trebuie să-și găsească loc în programul cercetășesc - la fel ca orientarea cu busola și gătitul - sunt elemente care trebuie să facă parte din abordarea holistică pe care ne-o propunem cu programul cercetășesc.
Dar așa cum o văd eu, direcția strategică este mai mult despre mișcare a tinerilor, decât exclusiv despre tineri - este despre tineri care simt și care își dezvoltă mișcarea - deci ei ar fi mai în măsură să ne spună concret ce vad potrivit să se întâmple. Din zonele pe care le-ai menționat, aș vrea să arunc o idee cu care tot jonglăm de câțiva ani, care în lista mea de task-uri se numește “podcast de angajabilitate” dar care de fapt e o propunere de a face o echipă de tineri cu care să vizităm diferiți cercetași adulți realizați profesional și să-i intervievăm cu privire la traseul lor profesional - cu scopul de a da tinerilor - în special eXploratorilor - o perspectivă cât mai deschisă asupra posibilităților profesionale reale care le sunt accesibile, dar de care poate nu sunt conștienți. Aș puncta și că cred că ar fi bine să îmbărțișăm ideea de spațiu sigur la cercetași - o nevoie reală a tinerilor - și să avem acțiuni concrete de a-l promova și a-l menține.
Toate răspunsurile candidatului -
Floarea Iacobescu
Candidatul nu a răspuns la această întrebare. -
Viorel Badea
Candidatul nu a răspuns la această întrebare.