Andrei Avram
Motivație: Cred, în continuare, că cercetășia are un potențial enorm în România și că avem o șansă și o responsabilitate să aducem programele noastre mai aproape de tinerii și de copiii din România. Cred că suntem într-un moment, în societatea noastră, în care programele pentru tineret sunt deopotrivă super-necesare și, la scară națională, aproape inexistente, și că cercetășia ca mișcare poate contribui semnificativ la dezvoltarea societății românești, prin tinerii pe care-i poate forma. Mai multe detalii, aici: https://yeti.albascout.ro/blog/caut-echipa-cu-care-sa-facem-urmatorul-pas-pentru-cercetasie/
-
Atunci când vorbim despre programul educațional, care consideri că sunt 3 cele mai importante caracteristici ale sale?De asemenea, consideri că o propunere care ar fi venită din partea unor centre locale (să zicem, 5 centre locale), ar putea avea capacitatea / forța necesare să schimbe ceva la un program educațional? (adică, ai băga în seamă această propunere?)
întrebare de la Daniela Borontis, Aetos, Drobeta Turnu Severin
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:58Cred că programul nostru cercetășesc trebuie să fie conectat la realitate - în așa fel încât să ajute pe bune copiii și tinerii să își îndeplinească potențialul în lumea în care urmează să trăiască ca adulți, cred că trebuie să fie adaptabil - în așa fel încât pe o structură existentă să avem loc să inovăm și să adăugăm lucruri noi, fără să trebuiască să reluăm tot procesul de la zero și cred că trebuie să fie, pentru eXplo și seniori, youth-led, (condus de tineri).
Dacă vorbim de de câte Centre Locale e nevoie să schimbe un program cercetășesc, aș spune că programul trebuie să fie același, sau să aibă măcar suficiente elemente comune pentru toată lumea, în așa fel încât să putem spune cu adevărat că ONCR rulează un număr finit de programe (lupișori, temerari, eXploratori, seniori).
Dacă discuția este despre dacă 5 Centre Locale trebuie băgate în seamă dacă au o idee bună, cred că și 1 Centru Local, și 1 cercetaș trebuie băgați în seamă, dacă ideea lor e bună. Dacă discuția este despre câte Centre Locale e nevoie ca să se modifice ceva la program, îmi imaginez că cele 5 Centre Locale vor trebui să le convingă și pe celălalte - în Adunarea Generală.
Toate răspunsurile acestei întrebări -
Ce consideri că ar trebui îmbunătățit la sistemul de formare, astfel încât să ne asigurăm că inclusiv centrele locale care se află în localități mici / mai izolate geografic / fără forță financiară, au acces la el și, în cele din urmă, au lideri pregătiți să lucreze cu cercetașii?
întrebare de la Dana Borontis, Aetos, Drobeta Turnu Severin
Ultima actualizare la 18.04.2024 17:05Cred că avem nevoie să regândim sistemul de formare. Sunt multe lecții valoroase și avem programul Woodbadge, dar devine evident că programul Woodbadge nu poate fi singura noastră formă de formare. Cred că trebuie să putem merge mai departe de stagii de formare și e-learning-uri ca instrumente utile formării, și să găsim și alte mecanisme prin care putem atât să formăm, cât și să certificăm competențele obținute de lideri.
Pentru Centrele Locale care își doresc să participe la activități de formare, dar nu își permit financiar, putem crea granturi / putem să îi ajutăm local să facă fundraising - indiferent ce facem, chiar dacă reducem din costuri, formarea o să coste. Apoi, dacă reușim să avem un program bun, nevoia de formare o să se schimbe, pentru că o să fie mult mai limpede tuturor ce trebuie să livreze persoanele formate. Nu în ultimul rând, mai ales cu extinderea teritorială, cred că e cheie ca livrarea de formare să fie sarcina regiunilor, oricum ar fi ele împărțite, și cred că Centrele Locale, de principiu, ar trebui toate să investească în a avea formatori locali, care să poată livra sesiuni de formare la Centrele Locale din apropiere, cu costuri mici de deplasare, în așa fel încât să nu fie nevoie să duci un formator de la Brașov la Timișoara.
Deci pe scurt, să eficientizăm costurile cu formarea, să facem formarea o problemă regională / locală și să creștem densitatea Centrelor Locale în așa fel încât să nu mai fie Centre Locale izolate.
Toate răspunsurile acestei întrebări -
Pare că există o nevoie de reconectare (cu alte centre locale), atât pentru cercetași, cât și pentru lideri. Consideri că este adevărat? Ce soluție ai vedea (dacă da)?
întrebare de la Dana Borontis, Aetos, Drobeta Turnu Severin
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:51100% există o nevoie de (re)conectare între cercetași și, prin ei, între Centrele Locale - cred că avem mult de lucru aici, și realitatea este că, cu deteriorarea constantă a rețelei de transport în comun, la nivel de tineri suntem mai deconectați decât eram acum 20 de ani, în ciuda creșterii radicale a veniturilor. Cred că soluția mea, despre care am tot vorbit și am mai scris pe yeti.albascout.ro este că avem nevoie de inițiativă local / regională în organizarea sau măcar găzduirea de evenimente, mici și mari - care să ne mobilizeze să trecem peste bariera Centrului Local. Cred că și nivelul național, și cel local trebuie să investească considerabil în asta în următorii 5 ani, dacă ne dorim să avem într-adevăr o mișcare vie și vioaie.
Toate răspunsurile acestei întrebări -
Care crezi că este abilitatea prin care te diferențiezi de restul candidaților și cum te va ajuta aceasta în poziția pentru care candidezi?
întrebare de la Gabriela-Alexandra Mărtinaș, Centrul Universitar Bucuresti
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:51Cred că una din abilitățile pe care le am și le văd utile pentru CD este cea de construire de consens - democrația nu este doar o dictatură a majorității, de cele mai multe ori este mult mai sănătos să găsim acele soluții pe care le putem agrea cu toții (consens). Deși pare ceva banal, construcția de consens necesită răbdare și un focus pe rezultat, și este, în experiența mea, cheie în negocierile pe diferite topicuri în cercetășie.
Toate răspunsurile acestei întrebări -
Conform planului trienal, ne propunem să avem o direcție strategică dedicată exclusiv tinerilor, unde aceștia sunt actori principali ai experiențelor din cadrul ONCR. Crezi că pe lângă proiectele de implementare ar fi utile și niște inițiative privind sănătatea mintală, identitatea de gen, educația sexuală, dar și integrarea pe piața muncii (și nu numai)? Dacă da, îmi poți oferi câteva exemple? Dacă nu, de ce?
întrebare de la Gabriela-Alexandra Mărtinaș, Centrul Universitar Bucuresti
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:52Cred că elementele astea trebuie să-și găsească loc în programul cercetășesc - la fel ca orientarea cu busola și gătitul - sunt elemente care trebuie să facă parte din abordarea holistică pe care ne-o propunem cu programul cercetășesc.
Dar așa cum o văd eu, direcția strategică este mai mult despre mișcare a tinerilor, decât exclusiv despre tineri - este despre tineri care simt și care își dezvoltă mișcarea - deci ei ar fi mai în măsură să ne spună concret ce vad potrivit să se întâmple. Din zonele pe care le-ai menționat, aș vrea să arunc o idee cu care tot jonglăm de câțiva ani, care în lista mea de task-uri se numește “podcast de angajabilitate” dar care de fapt e o propunere de a face o echipă de tineri cu care să vizităm diferiți cercetași adulți realizați profesional și să-i intervievăm cu privire la traseul lor profesional - cu scopul de a da tinerilor - în special eXploratorilor - o perspectivă cât mai deschisă asupra posibilităților profesionale reale care le sunt accesibile, dar de care poate nu sunt conștienți. Aș puncta și că cred că ar fi bine să îmbărțișăm ideea de spațiu sigur la cercetași - o nevoie reală a tinerilor - și să avem acțiuni concrete de a-l promova și a-l menține.
Toate răspunsurile acestei întrebări -
Dacă mâine ai putea să schimbi orice privind organizația noastră, știind că vei avea susținerea tuturor, ce ai alege să schimbi și de ce?
întrebare de la Gabriela-Alexandra Mărtinaș, Centrul Universitar Bucuresti
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:52Aș schimba politica generală de orientare spre interior a Centrelor Locale, și le-aș vedea ca actori principali în răspândirea Cercetășiei peste tot unde poate avea impact (hei, ai zis că aș avea susținerea tuturor! :P)
Toate răspunsurile acestei întrebări -
În ultima perioadă au existat o serie de discuții în diferite medii (online, offline) privind sediul ONCR. Consideri că soluțiile oferite în momentul actual 1) deservesc rolului inițial prezentat pentru cercetași și 2) sunt sustenabile din punct de vedere financiar?
întrebare de la Gabriela-Alexandra Mărtinaș, Centrul Universitar Bucuresti
Ultima actualizare la 18.04.2024 16:53Din păcate, discuțiile astea nu au fost suficient de deschise încât să am suficiente informații despre ele. ONCR are nevoie de un sediu în care biroul național să-și desfășoare activitatea, dar cred că întrebarea este de fapt despre Scout Edu Hub, care găzduiește biroul național, ScoutShop, și un spațiu de activitate. Cele mai multe discuții de care eu sunt conștient sunt în jurul Scout Edu Hub - prezentat nouă atunci când a fost creat ca un spațiu dedicat pentru activități de susținere a copiiilor și tinerilor refugiați din Ucraina. În sensul ăsta, cred că și-a îndeplinit scopul. Dacă este sau nu sustenabil din punct de vedere financiar este o problemă la care Scout Edu Hub trebuie, desigur, să răspundă, dar cu finalizarea proiectelor existente, această sustenabilitate depinde complet de care este forma pe care Scout Edu Hub o ia în următoarea sa iterație - spațiu de activitate pentru cercetași? co-work deschis tinerilor? spațiu pentru ateliere? youth hostel? Toate sunt direcții de evaluat. Dacă nu găsim o nevoie pe care SEH o acoperă, una pentru care cineva (finanțatori, utilizatori) să fie dispus să plătească, SEH nu poate continua în forma actuală.
Toate răspunsurile acestei întrebări